BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Utazás | Olcsó útnak híg a ...?!

Olcsó útnak híg a ...?!

Olcsó útnak híg a ...?!

Szerző: Fleischer Stella | 2013.07.16
Forrás: manus.hu

Az olcsó sokszor nem is olyan olcsó – tapasztaljuk meg utólag. Ha nem egy utazási iroda által szervezett útra megyünk

Az olcsó sokszor nem is olyan olcsó – tapasztaljuk meg utólag. Ha nem egy utazási iroda által szervezett útra megyünk, és meg szeretnék spórolni a normál légitársaságok jegyárait, valamint a közép- vagy attól magasabb kategóriájú szállásokat, jöhet a magunk által összeállított program és „olcsó” vagy legalábbis annak hitt megoldások.

Mielőtt belevágunk a saját utazás megtervezésébe, számoljunk azzal, hogy utazási iroda szervezett útján van volume discount, tehát egy utazási iroda sokkal olcsóbban tud számunkra pl. egy 4*-os szállodát biztosítani, mintha magunk foglalunk akár egy 2*-ost. A helyzet lehet ugyanez a transzferekkel valamint az étkezéssel is, és sorolhatnánk tovább...

Ferihegyre kijuthatunk BKV-val, ami olcsóbb, mint a taxi vagy transzferbusz, és számos fapados járatnál vehetünk valóban nagyon kedvező áron egyirányú vagy retúr jegyeket, mint a Wizzair, a Ryanair, a Sky Europe vagy az Easyjet, hogy csak párat említsünk. Számoljunk azzal, hogy különféle – általunk nem feltétlen ismert - okok miatt a fapados járatoknál jóval gyakoribbak a késések, mint a menetrend szerint induló járatok esetén, és mindenképp tömjük meg a bendőnket indulás előtt, mert ellátást a fedélzeten nem kapunk. A Ferihegyi tranzitváró a drágább árfekvésűek közé tartozik, így érdemes magunkkal otthon készített szendvicset, vagy kis csokit, kekszet bevinni a tranzitba, ezt ugyanis nem veszik el a biztonsági ellenőrzés alkalmával, csak a folyadékot! Persze, „jó hír”, ha valami eszméletlen viharba keveredünk egy fapados fedélzetén, akkor figyelmünket elterelendő, felszolgálnak ételt-italt a fapadosokon is. Ami leginkább hátránya ezen járatoknak, hogy sokuk valahol a „tajgán” landol, nem az adott ország első számú nemzetközi repterén, így jó sokat kell bumliznunk, míg beérünk a városba (pl. Stockholm Skavsta, Helsinkit megcélozva Turku, London Luton etc.). Charter járatok esetén (amikor egy utazási iroda bérli a repülőgépet az adott légitársaságtól), ugyanazt a szolgáltatási színvonalat kapjuk, mint a menetrend szerinti járatokon, ám a transzfer Tunéziában vagy Jordániában akár több száz kilométer is lehet. Tehát érdemes átgondolnunk, mi az olcsó és drága számunkra személy szerint, a kifizetett pénzösszeg vagy a kényelem, ellátás, pontos indulás, rövid-gyors transzfer, bár tény, az európai célpontok java 2-2.5 órán belül elérhető, annyi pedig kibírható étkezés nélkül, némi többlet transzfer órával is.

Ha egyedül, párunkkal, barátnőkkel vagy haverokkal utazunk, nyugodtan válasszunk fly&drive (azaz: repülj és vezess!) utakat, már a skót kastélyoktól a Loire-völgyi kastélyokon át sok-sok célpontot, Olaszországot, Írországot, de Marokkót, a norvég fjordokat vagy Kaliforniát is elérhetjük és felfedezhetjük így. Nincs gondunk a szállás és repjegy lefoglalására, ez utóbbi bizonyos keretek között szervezi is a programunkat, hisz a szállás itt más-más városokban, falvakban található, de kellő mozgásteret hagy számunkra, hogy egy programot beiktatunk-e vagy sem, felcseréljük azt, néhány órával többet vagy kevesebbet töltünk el az adott helyen, és helyben is kiderülhet, hogy inkább a szomszédos sörözőbe érdemesebb beülni, mint az adott várromot pénzért megnézni. Mivel magunk idegenvezetői vagyunk, és az utazás így is igen költséges, érdemes jól felkészülnünk előre a látnivalókból és olcsóbb étkezési lehetőségekről. Jó továbbá, hogy az autó is kellő szabadságot biztosít, hisz este is bátran kimozdulhatunk, arra azonban vigyázzunk, hogy a legtöbb autókölcsönzés előfeltétele, hogy minimum egy éves jogsival rendelkezzünk, de vannak országok, ahol ez a határ legalább két esztendő. Szóval, ha tegnap vetted át a vezetői engedélyed, akkor egy kicsit még várni kell a program megkezdésével vagy vinni magatokkal egy tapasztalt sofőrt!

Az igazán bevállalós és extrém túrázók sokszor úgy vágnak bele a világba, hogy csak a repülőjegyük van meg, vagy bicajra pattannak és homályos, de tervekkel ugyan, elindulnak.
Figyeljünk arra, hogy a legtöbb országban azért jó, ha beutazásnál meg tudjuk mondani, hogy az első 2-3 éjszakát hol töltjük! Ezt az utazási formát tényleg csak azok válasszák, akiknek mindegy, hol hajtják álomra a fejüket, milyen, ill. van-e egyáltalán tisztálkodási és toalett lehetőség, sok-sok helyen barangoltak már, jó fizikai állapotban vannak, és feltétlenül nagyon jól beszélnek legalább egy világnyelvet vagy a célország nyelvét. A távol keleti országokban (pl. Kína) nagyon olcsón, és szinte bárhol lehet szállást találni, de a kényesebbeknek ezek nem lesznek kielégítőek. Ha sátrat verünk valahol, tegyük azt kijelölt camping-ben, és nagyon figyeljünk arra, hogy ne tiltott területen verjünk tábort, ill. a közbiztonság olyan színvonalú legyen, hogy az értékeink és az életünk is meglegyen még másnap. Stoppolhatunk is, de sose tegyük egyedül, és Európán kívül eben legyünk mindig sokkal körültekintőbbek az emberrablás és terrorizmusveszély miatt! Ha hátizsákkal ruccanunk át Egyiptomból vagy Jordániából Izraelbe, tudjunk róla, hogy a határon vagy gyalog kell átkelnünk, és a hátizsákunkat darabokra szedik, ill. a 2 határ között közlekedő transzferbusz minden alkalommal átesik biztonsági ellenőrzésen, de Palesztinába is csak körülményesen, szigorítottan léphetünk át. Ne legyenek nálunk felesleges tárgyak, és szúró-vágó eszközök, fegyvernek minősülő vagy műkincs-gyanús portékák meg pláne!

Ezeken a túrákon különösen fontos 3-as alapszabály, hogy az útlevelünk, a pénzünk, és a fogkefénk mindig az állandóan nálunk lévő táskában legyen. Fokozottan készüljünk fel, ha nem kötünk biztosítást, vagy nincs bankkártyához kapcsolódó 1 ill. 2 hónapos külföldi baleset biztosításunk, hogy az orvosi ellátásért szinte mindenütt fizetni kell, így az alapvető gyógyszereket és elsősegélynyújtó készletet mindig vigyünk magunkkal, ill. ahol kötelező védőoltások vannak, azt ne akarjuk megspórolni, erről az Országos Epidemiológiai Központnál lehet érdeklődni.

Kellő körültekintéssel és óvatossággal bárhogy is utazunk, szuper lesz, de azzal azért számoljunk, hogy olcsó nem lesz soha!
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 1 komment érkezett)

  • Zsombi85 | 2011.05.11 18:33

    Jó tippek!

1

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép