BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | TOP 10 | A nagy 10-es: ők, a hatalmasok

A nagy 10-es: ők, a hatalmasok

A nagy 10-es: ők, a hatalmasok

Szerző: Doctor Hardlove | 2011.11.22
Forrás: manus.hu

Politikusok, technikai géniuszok, királyok, egyházi vezetők – köztük találjuk meg azt a 10 embert, akik a Forbes magazin szerint jelenleg a legnagyobb hatalommal rendelkeznek.

A lista különböző személyiségeket sorol fel, akiknek egyetlen közös jellemvonása van: a hatalom. És hogy kikről van szó? Nézzük, minek köszönhetően léptek feljebb vagy lejjebb a listán!

10. David Cameron

A brit miniszterelnök két tűz közé került: még saját pártját, a konzervatívokat is megosztotta azokkal a kijelentéseivel, amelyekben utalásokat tett arra, hogy talán az Egyesült Királyságnak ideje lenne közeledni az Európai Unióhoz. Ebbéli szándéka ellenére ugyanakkor az EU-ban sincs túl sok támogatója. A francia elnök, Nicola Sarkozy egyenesen gúnyt űzött brit kollégája azon ragaszkodásából, hogy ott legyen az euró zóna gazdasági krízisének megbeszélésein. „Jobban tette volna, ha csendben marad. Elegünk van abból, hogy folyton csak kritizál minket, és megmondja, mit kellene tennünk. A brit elnök saját állítása szerint gyűlöli az eurót, most mégis bele kíván avatkozni az ügyeinkbe” – így Sarkozy.

Amiért mínusz jár neki 2011-ben: Cameron telefon lehallgatási botrányba keveredett, mi több, még azok után is foglalkoztatta Andrew Coulsont, a News of the World bűncselekmény elkövetésével gyanúsított korábbi szerkesztőjét, miután a bulvárlap botránya nyilvánosságra került.

 

9. Mark Zuckerberg

Ami nem sikerült a CIA-nek közel fél évszázad alatt, arra Mark Zuckerbergnek mindössze hét év kellett: tudja, hogy közel 800 millió ember mit gondol, mit olvas, vagy mit hallgat éppen; plusz azzal is tisztában van, hogy kiket ismernek, merre élnek, hová utaznak, mik a hobbijaik, kire szavaznak, hol vásárolnak, és melyik Istent imádják. Az Egyesült Államokban élő emberek több időt töltenek a Facebookon – megközelítőleg 6,3 órát egy hónapban -, mint bármelyik másik oldalon. A srác, akit kipenderítettek a Harvard egyetemről, most a saját pénzügyi rendszerén, a Facebook Crediten dolgozik, amellyel egyszerűbbé tenné a tranzakciókat, így növelve a profitot. Internetes oldalával, melynek becsült értéke 17,5 milliárd dollár, „Zuck” a 14. leggazdagabb ember az Egyesült Államokban.

Amiért plusz jár neki 2011-ben: A The Social Network című film, amely Zuckenberg életéről szól, és amely szívtelen tökfilkónak ábrázolja őt, 3 Oscar szobrocskát hozott a konyhára.

 

8. Ben Bernanke

Amerikai közgazdász, az Egyesült Államok központi bankjának, a Federal Reserve-nek - röviden Fed - elnöke. Miközben a pénzintézet első emberévé nevezték ki, ő felügyelte a bank intézkedéseit a 2000-es évek második felének gazdasági válságára. Két jelentős kvantitatív enyhítés után - a másodikban nagyjából 600 milliárd dollárt pumpált az amerikai gazdaságba - Bernanke újabb adag tengerentúli bankó előállítására adott utasítást. Elindította az Operation Twist programot, amelynek célja, hogy csökkenjenek a hosszú távú kamatok, ami élénkítené a gazdaságot, ezzel együtt csökkentené az állami hiányt.

Amiért mínusz jár neki 2011-ben: Számolnia kell azzal a fenyegetéssel, hogy a Republikánus Párt valamennyi elnökjelöltje kilátásba helyezte a leváltását.

 

7. XVI. Benedek pápa

1,2 milliárd ember szellemi vezetője nyíltan beszél az abortuszról, a melegek házasságáról, női papokról, és - főleg mostanában - a Wall Street-i demonstrációkról, ahol a gazdasági egyenlőtlenségek ellen tüntettek a résztvevők. Októberben a Vatikán kihirdette: olyan nemzetek feletti szervezetre van szükség, amely képes felügyelni a világgazdaságot. „A gazdaság helyes működéséhez etika kell, de nem akármilyen, hanem olyan, amelynek az egyén van a központjában”.

Amiért mínusz jár neki 2011-ben: Áldozatok két csoportja is a Nemzetközi Bűnügyi Bírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki, és állítsák bíróság elé a Pápát, mivel véleményük szerint molesztálási ügyeket kendőzött el.

 

6. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud

A bolygó egyik utolsó abszolút uralkodójaként Abdullah király tovább folytatja visszafogott reformjait sivatagi birodalmában, amely egyébként a föld olajkészletének 20%-át tárolja, valamint két szent helyet is rejt. Legújabb intézkedéseként szavazati jogot adott a nőknek a helyközi választásokon, és megszűntette a papi befolyást az ország oktatási rendszerében. Mindazonáltal al Saud távolról sem nevezhető liberálisnak: ellenezte az „Arab Tavaszt”, és közel 130 milliárd dollárt költött szociális beruházásokra annak érdekében, hogy megelőzze a királyságában is esetlegesen kirobbanó, demokráciát követelő mozgalmakat.

Amiért mínusz jár neki 2011-ben: Öccse, Szultán trónörökös, októberben elhunyt. Így minden bizonnyal Naif herceg követi majd a trónon.

 

5. Bill Gates

A Microsoft software varázslójánál, aki egyben a föld második leggazdagabb embere, úgy látszik, nagyon termékeny hatást fejt ki a kapuzárási pánik. Napjainkban egy olyan vakcina előállításán és terjesztésén fáradozik, amely gyökeres változást idézhet elő a bolygón. Ezzel Gates célja nem más, mint a leggyakoribb halálozási okok listájáról kihúzni a fertőző járványokat.

Amiért plusz jár neki 2011-ben: Az általa beajánlott malária elleni oltóanyag átment a kulcsfontosságú klinikai teszteken. Ennek köszönhetően emberek millióinak életét mentheti meg világszerte.

 

4. Angela Merkel

A világ legnagyobb hatalommal bíró asszonya egy olyan Németország élén áll, amely a legpulzálóbb gazdasággal büszkélkedhet. Angela Merkelre széles körben úgy tekintenek, mint az Európai Unió tulajdonképpeni „főnökére”. Erről az a Franciaországban tartott közvélemény kutatás is árulkodik, amely szerint a francia emberek többsége (46%) inkább bízik Merkelben, mint a saját politikusában, Sarkozyben (33%). Azonban Merkel is válaszúthoz érkezett: rászánja-e magát erőteljesebb lépésekre, hogy megoldást találjon az euró zóna gazdasági nehézségeire, vagy inkább óvja féltve biztos pozícióját az általa irányított koalícióban?

Amiért plusz jár neki 2011-ben: Nem támogatta a NATO Líbia elleni légicsapásait.

 

3. Hu Csin-tao

Hu Csin-tao Kína legfőbb vezetője, hiszen egy személyben ő a Kommunista Párt főtitkára, az ország elnöke, illetve a haderő parancsnoka. De egy feltehetőleg alaposan kimunkált terv részeként Csin-tao a következő néhány évben folyamatosan feladja pozícióit, elsőként pont a legjelentősebbet: jövőre visszavonul a főtitkári posztról. Feltételezett utódja, Hszi Csin-ping, egy esztendővel később pedig az elnöki székbe is beletelepszik majd.

Amiért mínusz jár neki 2011-ben: Annak ellenére, hogy a kínai média a függetlenséget még hírből sem nagyon ismeri, valahogy csak sikerült kiszivárogtatni, hogy a kormány minden erejével azon volt, hogy eltussolja egy júliusi, halálos áldozatokat követelő vonatszerencsétlenség napvilágra kerülését.

 

2. Vlagyimir Putyin

Utódja, Dmitrij Medvegyev nemrégiben bevallotta, hogy legközelebb nem száll ringbe az elnökválasztáson, így Vlagyimir Putyin minden bizonnyal készülhet az újabb elnöki periódusra. Feltételezések szerint akár további két kormányzati időszakot is kitölthet, így szakértői vélemények alapján akár 2024-ig Putyin irányíthatja Oroszországot.

Amiért plusz jár neki 2011-ben: Fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy 2015-re gazdasági uniót alakítson ki olyan ex-szovjet államokkal, mint Kazahsztán, Fehéroroszország és Ukrajna.

 

1. Barack Obama

Munkahely teremtési terveit kivéreztették, az adósság plafonról folytatott tárgyalásai során gúnyt űztek belőle, a népszerűsége meredeken zuhan, veszélyben az újraválasztása; ezzel együtt Obama 2011-ben is a föld legnagyobb hatalommal bíró emberének számít. Miért? A rövidtávú hanyatlás ellenére az Egyesült Államok köszöni, jól van, és megkérdőjelezhetetlenül a legerősebb nemzet a világon, amely a leghatalmasabb gazdaságot és a legmasszívabb haderőt tudhatja maga mögött. Ráadásul Obama vezető pozícióját egyedül talán a tavalyi győztes, a kínai elnök, Hu Csin-tao ingathatta volna meg, ám erre nem kerülhetett sor, mivel az ázsiai államférfi visszavonulóban van a politika világától.

Amiért plusz jár neki 2011-ben: Májusban semlegesítette a világ legveszélyesebb terroristáját.

 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

twitter

Oldaltérkép