BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Stílus | Sörokos

Sörokos

Sörokos

Szerző: Alec | 2012.12.31
Forrás: manus.hu

A sör csupán vízből, malátázott árpából, komlóból élesztőből áll? Minden, amit eddig tudni akartál a folyékony kenyérről!

Az árpa gabonaféle, akárcsak a búza, a malátázás azt jelenti, hogy csíráztatni kezdik. Ez a folyamat olyan enzimeket szabadít fel, amelyek a keményítőt cukorrá alakítják át. A komló egy szőlőhöz hasonló növény magháza, ez adja az aromát és a keserű ízt. Az élesztő az erjedéshez – a cukor alkohollá való átalakulásához – szükséges, ennek egyik természetes mellékterméke a széndioxid.

Magyarországon – bár korábban is főztek sört Pesten szőlőültetvények híján is – 1845 októberében alakult újjá a serfőzők céhe, melynek tagja lett az ország minden nagyobb városának egy-egy serfőző mestere. Négy évvel korábban Anton Dreher új sörszabadalmat nyújtott be. Főzete nagy sikert aratott, mert világos, könnyű, frissítő ízű, és ami még fontosabb: jól eltartható volt. Korábban néhány napnál hosszabb ideig nem lehetett tárolni a „folyékony kenyeret”, ahogy hazánkban nevezik. Dreher terméke a párizsi világkiállításon osztatlan sikert aratott, és ezzel kezdetét vette az ipari sörfőzés.

A söröket az erjedés során használt élesztő fajtája alapján osztályozhatjuk. A természetben vadon előforduló előforduló élesztőből készül a lambic sör. Sokkal gyakoribb a sörélesztő használata: a felsőerjesztésű sörök az ale, alsóerjesztésűek a lager típusba tartoznak.


A lambic

A lambic (vagy lambiek) sörök nem tartoznak sem a felső-, sem az alsóerjesztésű sörök közé, hanem olyan vadon élő élesztőkkel készülnek, amelyek a sörfőzde területén, általában Brüsszel környékén honosak. Ez a sörfőzés egyik legősibb módszere, a lambic sörök íze komplex, élesztős, savanykás, száraz. Ilyen sörök a Lindemans Cuvée René, a Cantillon Gueuze-Lambic és a Gueuze Girardin. A gyümölcssörök lambic sörökből készülnek gyümölcs hozzáadásával, melyek cukortartalma további erjedéshez vezet. A Kriek (Kriek Giardin, St Louis Kriek) cseresznye, a Framboise pedig málna hozzáadásával készül.


Lager típusú

Az alsóerjesztés újabb találmány, mint a felsőerjesztés, ezért lager típusú sörből nincs olyan sokféle. A lager sörök könnyen felismerhető jellegzetességei az áttetsző szín és tiszta, határozott íz. Az elnevezés a német lagern (tárolni) szóból ered. Alsóerjesztésű sört először a XIX. Században főztek a különböző ipari-élelmiszeripari felfedezéseknek köszönhetően. A legfontosabb ezek közül a Louis Pasteur által szabadalmaztatott eljárás, a pasztőrözés, melynek során a sört fejtés előtt egy-két percre 70 C-ra melegítik fel, ennek hatására a sörben maradt mikroorganizmusok elpusztulnak. A másik jelentősebb találmány a hűtőgép volt. E két felfedezés alkalmazásával a sörök jóval tovább megőrizték/megőrzik minőségüket. Ettől kezdve az alsóerjesztésű sörök átvették a vezetést a felsőerjesztésű söröktől.


Pilseni
Gyakran egyszerűen lager sörként emlegetik ezt a világos aranyszínű, erőteljesen komlóízű sört. Ideális esetben a pilseni alkoholtartalma 5% vagy annál alacsonyabb. Ilyen sör a Bitburger, a Budweiser Budvar és a Pilsner Urquell.


Világos
(Dreher, Borsodi, Budweiser, Soproni). Minimális maláta- és komlóízük van, színük a világos aranyszíntől a szalmaszínig terjed. Legnagyobb előnyük az, hogy jelentős mennyiséget lehet belőlük inni anélkül, hogy erős utóíz marad utánuk, vagy hogy lerészegednél.

A bock
Ezek, például az Amstel Herfstbock, a Dreher Bak, és a Pauliner Salvator, a lager típusú sörök erős, sötét színű változatai minimális komlóízzel. A németországi Einbeck városából származnak. Robosztus jellegük miatt ősztől kora tavaszig népszerűek. Még erősebb altípusai a Doppelbock és az Eisbock, az utóbbit úgy teszik még erősebbé, hogy lefagyasztják, majd eltávolítják a jeget (mivel a víz hamarabb fagy meg, mint az alkohol).

 

 

Ale típusú

A felsőerjesztésű ale sörök sokkal régebbi típusok, mint a lager sörök, ízük komplex, pörkölt, gyümölcsös. Rengeteg altípusuk van, de némelyiket nem könnyű osztályba sorolni.

Angol és amerikai ale
A bitter (Fuller’s London Pride, Brain SA, Young’s Bitter) alacsony széndioxid-tartalmú, világos, általában csapolt sör, ilyen az Angliában eladott sörök nagy része. Az Old Ale (Theakston Old Peculier, Adnams Broadside) erősebb, malátaízű, gyakran édeskés. Az India pale ale nevű világos sört eredetileg indiai exportra készítették, magas komlótartalommal, a hosszú hajóút miatti tartósítás végett. Ilyen sör a Brains India Pale Ale és a Burton Bridge Empire Pale Ale. Az árpabor megjelölést (Bass No. 1, Young’s Old Nick) általában egy sörfőzde legerősebb (8% vagy magasabb alkoholtartalmú) ale sörére használják. Az annál kicsit gyengébb típusokat gyakran Winter Warmernek nevezik (Fuller’s 1845, Young’s Winter Warmer).

Porter és a stout
Sötétre pirított malátából vagy árpából készül, színük a sötétbarnától a feketéig terjed. A kettő közül a porter (Burton Bridge Porter, Whitbread Porter) a kevésbé testes, és átmeneti visszaesés után most kezd ismét népszerűvé válni. A komplexebb és testesebb stout további alkategóriákra osztható: vannak száraz stout sörök (Guiness, Murphy’s, Beamish) és édes stout sörök (Young’s Oatmeal Stout, Farson’s Lacto Milk-Stout).

Belga típusú ale
Ezeket gyakran speciális belga söröknek nevezik. E kategóriába igen sokféle felsőerjesztésű sör tartozik, melyeket Belgiumban és környékén készítenek. Általában jellegzetes ízük van, és több belga ale-t a világ leghíresebb sörei között tartanak számon. Az ismertebb sörfőzdék a Leffe, a Delirium Tremens, a Rodenach és a Duvel. Az apátsági sörök monostorokhoz tartozó sörfőzdékben készülnek, vagy az ott készülő sörök utánzatai (L’Abbaye des Rocs, Karmeliet). A világhírű trappista söröket egy trappista kolostor épületében főzik az ott élő szerzetesek ellenőrzésével. Jelenleg hét apátság használhatja az „autentikus trappista termék” feliratot: Achelse Klus, Chimay, De Koningshoeven (La Trappe), Orval, Rochefort, Westmalle és Westvleteren. A Dubbel kétszeres erjesztésen megy át, 6,5%-osnál is erősebb, sötét sör, íze malátás, gyümölcsös. Ennél is erősebb a tripel, amely általában világos színű, erőteljesen komlós jellegű.

Búzasörök
Az árpán kívül búzát is tartalmazó söröket búzasörnek vagy fehér sörnek nevezik (Hoegaarden, Celis White). Színük világos és opálos, gyakran narancshéjjal vagy korianderrel ízesítik. Az egyik legfrissítőbb sörfajta, főleg meleg időben népszerű, néha egy szelet citrommal fogyasztják.
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép