BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Nők & Szex | Szexmágnes: a vonzalom kémiája

Szexmágnes: a vonzalom kémiája

Szexmágnes: a vonzalom kémiája

Szerző: Alec | 2013.09.17
Forrás: manus.hu

Míg az egyikre rágerjedsz, a másik taszít. A való életben a szexuális vágynak semmi köze a külvilágnak, hisz minden előre elrendeltetett

Egy férfit és egy nőt a vágy hoz össze, amelyhez a romantikus szerelem csak körítés. Előbbinek „illik” legalább addig tartania, amíg a kettejük közötti kötődés elég szorossá válik ahhoz, hogy együtt gyermekeket vállaljanak, vagyis biztosítsák a faj fennmaradását. Hogy ezután mi jelenti az összetartó erőt? Ezt nehéz pontosan megmondani. Egy azonban biztos: a szerelem első lángjait kémiai anyagok robbantják be.

Donatella Marazitti, a Pisai Egyetem pszichiátria tanszékének professzora, aki elsőként közölte, hogy a szerelembe esés idején a férfiak és nők tesztoszteronszintje közelít egymáshoz, azt is leírta, hogy ez az állapot nem tartós – néhány együtt töltött hónap után a különbségek újra visszaállnak. Ezzel párhuzamosan a nők libidója és a férfiak gyengédsége is csökken, amely „élettani” változások sok esetben – típusosan az első 4 éven belül – a kapcsolat megszakadását okozzák. Helen Fischer antropológus szerint ekkor kellene kezdődnie a második, nyugodtabb, ún. kötődési fázisnak, de a párok egy része idáig sajnos sosem jut el.

A dopamin, noradrenalin és feniletilamin hormonok által urak csábítási szakaszt egy érzelmileg kevésbé mozgalmas, elsősorban oxitochin és endorfinok termelődésével jellemzett, biztonságot és elégedettséget kínáló időszaknak kellene követnie, amely „boldogságindexét” tekintve azonban legalább olyan jó, mint a kezdeti, lángoló szerelem. A következőkben azt tudhatod meg, hogyan működnek ezek a hormonok az emberi kapcsolatokban!


A társaságkedvelő hormonok, az endorfinok

Az endorfinok kémiai szerkezetüket és hatásukat tekintve az ópiátokhoz nagyon hasonlító vegyületek, amelyeket az agy termel, elsősorban fizikai igénybevétel hatására. Biológiai minőségükben az endorfinok természetes fájdalomcsillapító és örömkeltő neurohormonok – ezek teszik lehetővé egy maratoni futónak, hogy a fizikai szenvedés ellenére beérjen a célba, egy katonának, hogy sebeit észre sem véve harcoljon tovább, egy táncosnak, hogy a „színpadon semmi se fájjon”.

Az endorfinok komoly hatással vannak a hangulatra – jelenlétük egyfajta eufóriát okoz. A szerelemben tapasztalt „tíz centivel a föld fölött” érzésért, az általános jókedvért és elégedettségért, az orgazmust jellemző, máshoz nem hasonlítható örömért és a szex utáni, már-már önkívületi révedezésért is az endorfinok felelősek.

Természetes fájdalomcsillapító tulajdonságuknál fogva az endorfinok enyhítik a magány, az elszigeteltség okozta fájdalmat. Barry Keverne, a híres biológus, majmokon tanulmányozva az endorfinok hatását, arra az eredményre jutott, hogy a csoportjuktól elszakadó, majd azokra újra rátaláló nőstény majmokban az endorfinok szintje megduplázódik a normálishoz képest. Vagyis társaságban lenni jó érzés.


Az ölelő hormon, az oxitocin

Ha emlékszel még, az első részben leírtakra, az oxitocin nőkben és férfiakban egyaránt fokozza a szexuális vágyat. Nagy mennyiségben termelődik a szexuális aktus során, elsősorban az orgazmus körüli percekben.

A szexuális funkciók hormonális hátterének biztosításán túl azonban az oxitocin egy sor más, látszólag egymástól független élettani szerepet is betölt, többek között nőknél a szülés során segít, és nem utolsó sorban részt vesz a stresszválasz kialakításában.

Mi a közös ezekben a látszólag egymástól független élettani funkciókban? A válasz egyszerű: a kötődés. Legyen szó szexről, stresszről avagy szoptatásról, ezek a folyamatok kivétel nélkül egy másik ember jelenlétéhez, a vele való pillanatnyi vagy tartós kontaktushoz kötöttek. Ilyen minőségben az oxitocin hasonlít az endorfinokhoz: a keringésben való megjelenése kivétel nélkül mindig jó érzéssel jár. Éppen ezért az oxitocint sokan „öleléshormonként” tartják számon. Aki elnézte már hosszan a párja vagy az alvó gyermeke arcát, tudja, miről beszélek.

Vajon az oxitocin magas szintjei elősegítik a párkapcsolat sikerét, vagy az ok és okozat fordítva érvényesül, és inkább a jó párkapcsolat okozza a hormonszintek látványos emelkedését? Az adatok gondos elemzése után a szakemberek utóbbira is választ kaptak: a tény, hogy a tartós, boldog partneri viszonyban élő nők pozitív kiugrásai magasabbak voltak, mint egyedülálló társaiké, azt mutatta, hogy a jó párkapcsolat hatására fokozódik a hormon termelődése és hozzáférhetősége egyaránt.

szex magnetic

Mindezek után nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy egyedileg (öröklődően) más-más oxitocin szinttel jövünk világra. Ez megmagyarázná, miért képesek egyesek viszonylag gyorsan mély és tartós kapcsolatok kialakítására, míg mások, miért rettegnek az elköteleződéstől. De, ha hihetünk a híreknek, már fejlesztik az oxitocin tartalmú étrend-kiegészítőt.

Addig is, míg ezt nem veheted meg a patikákban, íme néhány természetes „ölelő hormon” szintjét fokozó tipp:

Mozogj sokat!
Amellett, hogy emeli az endorfinszintet, jó stresszorként az oxitocinszintet is. Hatására javul az általános hangulat, az önértékelés; a rendszeresen sportolók magabiztosabbak, higgadtabbak, nagyobb a szexuális és másfajta étvágyuk.

Ajándékozzátok meg egymást jó szexszel!
Ismert, hogy orgazmus előtt, közben és után az oxitocin szintje jelentős emelkedést mutat – az ember szereti a párját, ezért törekszik a vele való intim együttlétekre. Egy kutatás szerint például a hetente legalább 3 alkalommal szeretkező párok átlag 10 évvel látszanak fiatalabbnak az ennél kevesebb együttlétre beállt pároknál.

Egy ölelés egy napra az orvost távol tartja
Ha párkapcsolatban élsz, szerezd be a napi „szükséges érintés adagodat”! Egy ölelés, egy simogatás – nem kerül semmibe, de csodákat művel.

Ápold emberi kapcsolataidat!
A kutatók egyre biztosabban állítják, hogy a nők és férfiak között kivételes esetekben kialakuló igaz, mély barátságok az élet minden területén, így mindkét fél saját párkapcsolatában is éreztetik pozitív hatásukat. Sőt, eszerint a kutatás szerint az ilyesfajta külső lelki segítségkérés kíméli és óvja a párkapcsolatokat, már pusztán azáltal, hogy a férfi nem zúdítja minden baját és kétségét a partnernőjére, hanem megosztja valaki mással.

 

Forrás: Dr. Marianne J. Legato: Miért nem emlékeznek a férfiak és miért nem felejtenek a nők? Hajja és Fiai Könyvkiadó, 2008.

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 1 komment érkezett)

  • zsotika | 2016.03.07 17:58

    Na ezt soha nem fogom át élni senkivel.

1

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép