BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Karrier | Nehezen kezelhető munkatárs?

Nehezen kezelhető munkatárs?

Nehezen kezelhető munkatárs?

Szerző: Alec | 2011.08.25
Forrás: manus.hu

Mindenkinek akad olyan munkatársa, akit nehéz elviselni. De amikor ezzel szembesülsz, neked is nehéz lehet eldönteni, miként bánj velük

A rövid távú béke fenntartása érdekében dönthetsz úgy is, hogy elviseled a rossz természetű kollégákat. De idővel a problémád még súlyosabbá válhat, de egyáltalán nem biztos, hogy így van:

1. ELUTASÍTÁS

Választhatod azt is, hogy szándékosan nem veszel tudomást a helyzetről. Ez a megoldás rövid távon egyszerűnek tűnhet. Gyakran attól félünk, hogy a szembeszállás csak olaj a tűzre, míg máskor az összhang fenntartásának érdekében úgy teszünk, mintha nem vennénk észre a gyengébbeket a csapatban.

De, ha megpróbálsz úgy tenni, mintha észre sem vennéd a problémás viselkedést, az tovább ronthatja a helyzetet, különösen akkor, ha az illető gondokat okozó magatartása abból fakad, hogy felhívja magára a figyelmet. Ezenfelül minél tovább halogatod a probléma megoldását, annál nehezebben fog menni. Az elutasításhoz gyakran harag és bosszankodás is társul, mert a munka mellett mindez pluszenergiát igényel. De tartsd észben, hogy ha nem teszel semmit, egy ilyen nehéz természetű emberrel való későbbi találkozás könnyen megzavarhatja lelki nyugalmadat.


2. ELFOGADÁS

Pró és kontra érvek mérlegelése után dönthetsz úgy is, hogy sokkal előnyösebb a béke fenntartása, és egyszerűen csak meg kell tanulni együtt élni a nehéz természetű munkatársaddal. Ez a magatartás viszont könnyen visszaüt, mivel a passzivitásod a problémás munkatárs gondokat okozó viselkedésének megerősödését eredményezheti.

Bármelyik tulajdonsága is volt számodra a legelviselhetetlenebb, feltehetően továbbra is bosszantani fog, kivéve, ha az illető közben lényegesen nem változott. Ha nem próbáljuk meg a problémádat hatékonyan kezelni, akkor értékes időt és energiát pazarolhatsz el azzal, hogy elfogadj valamit, amiről a lelked mélyén érzed, hogy nem igazságos. Ez az a pont, amikor rá kell ébredned, hogy a nehéz természettel szemben fel kell lépned.

Azonban az sem elhanyagolható tény hogy érdemes néha magadba nézni, és megpróbálni változtatni azon, amit a többi ember nehezen elviselhető tulajdonságnak tart benned! Főként abban az esetben, ha olyan vagy mint az autópályán a forgalommal szemben haladó bácsika, aki azt üvöltözi, hogy „Itt mindenki megbolondult, hogy a rossz irányba haladnak?!”


3. SZEMBESÍTÉS

A nehéz viselkedés kezelései közül a legnehezebb a szemtől szemben való megütközés. Ez nem egyenlő a csörtézéssel, vagyis azzal, hogy az agresszív és ellenséges viselkedésre hasonló temperamentummal kell válaszolnod. Amit tehetsz: nyugodtan gondold végig az egészet, mérd fel a lehetőségeidet, és lépj fel magabiztosan! Ezt az utat általában csak akkor választjuk, amikor ráébredünk hatalmunk végességére, tulajdonképpen arra, hogy nem cselekedhetünk – főként pedig nem gondolkodhatunk – mások helyett.

Kizárólag rajtad áll, hogyan tudod az adott helyzetet kezelni. Ugyanakkor elgondolkodhatsz azon is, milyen érzés lehet a másik helyében lenni. Kérdezd meg az illetőt, miért viselkedik így, és próbáld megérteni. Bánj vele úgy, ahogy Te is várnád ezt az ő helyében!


4. A HÁROM LEHETŐSÉG KOMBINÁCIÓJA

A lelkiállapotodtól és a körülményektől függően könnyen változtathatod problémamegoldó stratégiáidat. Míg lesznek napok, amikor tevékenyebbnek érzed magadat, és szívesen foglalkozol ilyen jellegű problémákkal, addig más alkalmakkor úgy érezheted, vannak fontosabb dolgok, amikkel foglalkoznod kell, és majd minden megoldódik magától. De mindig tartsd szem előtt, hogy a sikerhez elengedhetetlen hozzávaló a következetesség!

Csak úgy befolyásolhatod mások viselkedését, ha mindig ugyanazt képviseled. Ez nem azt jelenti, hogy mindig ugyanúgy kell viselkedned minden helyzetben. Viszont vedd észre, ha folyton változtatsz az álláspontodon, könnyedén Te válhatsz a probléma forrásává.


 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép