BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Karrier | 6 sikertipp megbeszélésekhez

6 sikertipp megbeszélésekhez

6 sikertipp megbeszélésekhez

Szerző: Alec | 2011.08.04
Forrás: manus.hu

Nincs eleve kudarcra ítélt megbeszélés. Mindenből kihozhatod a legtöbbet, ha keveset, de előrejuttok a probléma megoldásában, sikeres leszel

Ne feledd, következő tippjeink az élet bármely területén segíthetnek, nemcsak a munkádban. Hisz kivel ne fordulna elő élete során, hogy alkudoznia kellene, például egy ügyvéddel vagy egy üzlettárssal...

1.

Mielőtt elkezdődne a megbeszélés, ismertesd a tárgyát a résztvevőkkel. Hangsúlyozd a megbeszélés fontosságát, hogy miért olyan lényeges a találkozó az adott problémakor tisztázásában. A megbeszélés kezdetén emlékeztessük a résztvevőket, hogy miért is gyűltünk össze, és szabjunk időkeretet.

 

2.

Kérd meg az egyik résztvevőt, hogy készítsen feljegyzéseket a megbeszélés során. Így a későbbiekben tényszerűen hivatkozhatsz arra, hogy mi nem került szóba, így nehezebb kibúvókat találniuk. Ha konkrétan egy személytől tartasz, aki a megbeszélés során problémássá válhat, kérd meg őt a jegyzőkönyv vezetésére. Így nem lesz ideje csibészkedni, és még fontosnak is érezheti magát.

 

3.

Hozd a résztvevők tudomására, hogy reményeid szerint sikerül a megegyezésre jutás. Hangsúlyozd, hogy nyílt hangvételű, konstruktív megbeszélésre számítasz. Így a résztvevők a döntési folyamat részeseinek érezhetik magukat, és nem úgy élik meg, hogy az egész már előre el van döntve. S ez még fel is bátoríthatja őket, és ténylegesen építő javaslatokkal is előállhatnak.

 

4.

Ne hagyd, hogy a megbeszélés tárgya eltávolodjon az eredetileg kitűzött céltól. Ha valaki olyan dologgal áll elő, mely bár fontos, de nem tartozik a tárgyhoz, köszönd meg az észrevételét, és mutasd ki az érdeklődésedet. Tereld gyorsan vissza a megbeszélést a megfelelő mederbe, és emeld ki, hogy egy másik alkalommal ezt is megvitatjuk.

 

5.

A megbeszélés végén foglald össze pontról pontra a tárgyaltakat.

 

6.

Küldj írásos összefoglalót a megbeszélésről minden résztvevőnek. Így a résztvevők komolyabban vesznek és az értekezleten elhangzott megegyezéseket, valamint elejét veheted a félreértéseknek. Próbálj beleilleszteni az összefoglalódba néhány előremutató állítást, hogy mindenkiben pozitív érzések maradhassanak.

 

 

Cikkünk Ken Lawson: Nehezen kezelhető emberek, kényes szituációk című Alexandra kiadvány alapján készült.

 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép