BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | Egy halálos betegség, ami rengeteg férfit érint - Teszteld érintett vagy-e!

Egy halálos betegség, ami rengeteg férfit érint - Teszteld érintett vagy-e!

Egy halálos betegség, ami rengeteg férfit érint - Teszteld érintett vagy-e!

Szerző: - | 2011.11.24
Forrás: orvostkeresek.hu

Hosszabb ideje tartó nappali fáradtság, kimerültség esetén érdemes utána járnunk, vajon az alvással töltött idő valóban azt nyújtja-e szervezetünk számára, amire szüksége van?

A jó dolgokat hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életünkben, így van ez akkor is, ha az egészségünkről van szó. Ritkán jut eszünkbe, milyen fontos szerepet játszik jó közérzetünk és teljesítőképességünk megőrzésében a pihentető alvás. Hosszabb ideje tartó nappali fáradtság, kimerültség esetén érdemes utána járnunk, vajon az alvással töltött idő valóban azt nyújtja-e szervezetünk számára, amire szüksége van?

 

Teszt


Tudd meg tesztünkből, vajon te is alvási apnoétól szenvedsz-e!
Kattints ide >>

Fel nem ismert tünetek

Az alvászavarok egy részére könnyen beazonosítható, egyértelmű jelekből következtethetünk. Ha huzamosabb időn át nehezebben alszunk el, esetleg éjszaka többször felébredünk, majd álmatlanul hánykolódunk az ágyban tudjuk, hogy valami nincs rendben és segítséget keresünk. Obstruktív alvási apnoe (OSAS) esetében azonban a tünetek hosszabb időn át lappanghatnak, a légzéskimaradásokra sok esetben csak a hálótárs hívja fel a figyelmet – számol be tapasztalatairól dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. Az alvási apnoéban szenvedő betegeknél a következő tünetek jelentkezhetnek: tartós kialvatlanság, nappali fáradtság, koncentrációzavar és teljesítménycsökkenés, napközbeni feszültség, szorongás, hangulatzavar, reggeli szájszárazság, reggeli fejfájás, nyugtalan alvás, gyakori éjszakai ébredések. Gyakran csak az alapos kivizsgálás során derül fény arra, hogy ezek az általános, stresszel, túlhajszolt életmóddal is magyarázható tünetek hátterében alvási apnoe áll.

A kezeletlen alvási apnoe következményei

Alvási apnoe során az arra hajlamos egyének felső légúti elzáródások sorozatát élik, mely természetszerűleg ismétlődő légzéskimaradáshoz és a vér oxigén szintjének, ill. a szervezet oxigén ellátottságának csökkenéséhez vezet – magyarázza a főorvosnő. A jelenség egy éjszaka folyamán több százszor is megismétlődhet, így a beteg az alvásidő nagy részét oxigénhiányos állapotban tölti. A szén-dioxid szint emelkedése ellen a szervezet ébredési reakcióval, majd ezt követően a felső légutak megnyitásával és normál légzés helyreállításával próbál védekezni. Ezt észleli a hálótárs, aki párja hangos horkolása mellett gyakran a légzéskimaradást jelző vészjósló csendre és az azt megszakító, mély, horkantásszerű lélegzetvételre ébred.

Az alvási apnoe tünetei nem csak a nyugodt éjszakai pihenést zavarják meg, de az oxigénhiányos állapot a szervezetben olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el, melyek megnövelik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Alvási apnoe-ban szenvedő betegek körében nagyobb a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázata is.

 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép