BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | A sült szalonna varázsa

A sült szalonna varázsa

A sült szalonna varázsa

Szerző: - | 2012.04.25
Forrás: manus.hu

Megszületett a tudományos magyarázat a sült szalonna-függőségre: íz és illat fenséges együttese indítja be a kémiai reakciót

Elin Roberts newcastle-i kutató szerint a sült szalonna titka a szalonna aminosavainak és a zsírban levő redukálódó cukroknak a reakciójában rejlik. Ez az ún. Maillard-reakció, amelynek során a sav és a cukor nagymennyiségű illatot és zamatot bocsát ki - adta hírül a The Telegraph.

– A sercegő szalonna illata még a legádázabb vegetáriánust is megkísérti, mondja a kutató.

– A hús nagyrészt fehérjéből és vízből áll, a fehérjét aminosavaknak nevezett építőkockák alkotják. Persze, aki diétázott már, tudja, hogy ha kivonjuk a zsírt a húsból, már nem ugyanaz az íze. Zamatát a zsír adja meg. A zsír jelenléte azt jelenti, hogy itt redukálódó cukrot is találunk, és magas hőmérsékleten elkezdődik egy kémiai reakció, melynek során illatok és zamatok százai kerülnek a levegőbe, az igazi vonzerőt az illat jelenti. – Ha nem éreznénk az illatokat, az ennivaló íze sem lenne ugyanaz, mondja a kutató.
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép