BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | A jól átsütött steak és húspogácsa növeli a prosztatarák kockázatát

A jól átsütött steak és húspogácsa növeli a prosztatarák kockázatát

A jól átsütött steak és húspogácsa növeli a prosztatarák kockázatát

Szerző: Paul | 2012.02.06
Forrás: medipress.hu

Kétszer nagyobb eséllyel alakult ki az agresszív prosztatarák

Legalábbis ezt állítják a kutatók. Közel ezer ember étkezési szokásának alapos kivizsgálása során derült fény arra, hogy a túlsütött vörös hús akár egy halálos betegség okozója is lehet. A kutatás során 470 prosztatarákkal küzdő és ugyanennyi egészséges férfit kérdeztek ki az elmúlt évekre jellemző étkezési szokásaikról, többek között arról, hogy fogyasztanak-e grillezett vagy rostonsült húsokat illetve májat.

A kutatás eredményeit elemezve kiderítették, hogy egyes feldolgozott hústermékek összekapcsolhatóak voltak a prosztatarák kialakulásával. Arra is fény derült, hogy a probléma gyökere a magas hőmérsékleten történő túlsütésben rejlik, ugyanis azoknál a férfiaknál, akik jól vagy nagyon jól átsütve fogyasztották a húsokat, kétszer nagyobb eséllyel alakult ki az agresszív prosztatarák, mint azoknál, akik vagy egyáltalán nem fogyasztottak húst, vagy ha igen, akkor nyersen vagy közepesen átsütve. Minden szakember egyetértett azzal, hogy mind a vörös hús, mind a feldolgozott hústermékek fogyasztását mérsékelni kellene, sőt utóbbit lehetőség szerint teljesen ki kellene hagyni az étrendből.

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép