BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | A férfihalál 10 leggyakoribb oka

A férfihalál 10 leggyakoribb oka

A férfihalál 10 leggyakoribb oka

Szerző: Alec | 2011.09.01
Forrás: manus.hu

Elgondolkodtál már azon, vajon miért vigyázol jobban kedvenc kütyüidre, mint saját magadra? De jobb, ha megjegyzed, egyszer szervezeted szavatossága is lejár!

A férfiak legfőbb halálokainak hátterében az életmódbeli tényezők állnak. Magyarán, jobban teszed, ha leszoksz a dohányzásról, rendszeres testmozgást végzel, egészségesen étkezel, kerülöd a stresszt, és mértékkel fogyasztasz alkoholt. Ezeket az elveket követve nemcsak tovább élhetsz, de életminőséged is javulhat.

Amikor a nők egymás között férfiakról csevegnek, gyakori témaként merül fel – és tárgya nevetségüknek – hogy a férfiak inkább autóznak céltalanul órákon át, mintsem hogy megálljanak, és megkérdeznék az útirányt egy arra járótól. Be kellismerni, nem kevés igazság rejtőzik ebben a jellemzésben, ám az ember szereti azt gondolni, hogy ez a viselkedés az alapvető férfierőben gyökerezik: a férfiak jobb szeretnek maguk gondoskodni önmagukról. Büszkék a függetlenségükre, és igyekeznek megőrizni azt. Amikor az egészségről van szó, ez egy sokszempontból megfelelő hozzáállás. A férfiak tíz leggyakoribb halálokára vetett futó pillantással is rájöhetsz, hogy bármely férfi, aki önmaga kíván gondoskodni magáról – és a tény, hogy ezt a cikket olvasod, sejteti, hogy Te is ebbe a csoportba tartozol – számottevően csökkentheti a fiatalkori elhalálozásodnak kockázatát.

Dacolni a halállal

A balesetektől eltekintve hosszú, egészséges életet remélhetsz a következő alapelveket követve:

  • Tudatos étrendi döntések
  • Rendszeres testgyakorlás
  • Ártalmas stresszhelyzetek kerülése
  • Mértékletes alkoholfogyasztás
  • Nemdohányzó életmód

Más szavakkal: az egészség főként a Te kezedben van, ahogyan azt éppen a legtöbb férfi szereti. Mindezekkel együtt, legalább egy olyan eleme van a férfiak dédelgetett függetlenségi vágyának, amely egészségük hátránya lehet: hajlamosak nem tudomást venni a rendszeres és időben végzett orvosi segítségnyújtás lehetőségéről.

Úgy látszik, ez szintén a fájdalmat mosolyogva tűrő férfimorál része. Azonban míg a „minden fájdalom ellenére” hozzáállás kitűnő lehet egy triatlonverseny utolsó szakaszán, szörnyen rossz módja ez az egészség megőrzésének.


Futni az orvos elől

Az a tény, hogy a férfiak a nőknél ritkábban fordulnak orvoshoz, két okra vezethető vissza. Először is a férfiak szeretnek legyőzhetetlenként tekinteni önmagukra, többnyire golyóállók, úgy gondolják, ha orvoshoz mennek, az a gyengeség jele. Ennek oka néha a macsó gondolkodásmód. Vagyis néhány férfi számára a fájdalom vagy szorult helyzete bevallása férfiasságába ütközik.

A másik tényező, amely sok férfit tart távol az orvostól: a félelem. Különösen az idősebbek nem szoktak hozzá, hogy rendszeres orvosi vizsgálatra járjanak – szemben a hasonló korosztályba tartozó nőkkel. Így aztán jó adag aggodalom és rettegés tölti el őket, amikor meg kell jelenniük a rendelésen.


Előre az úton

Ám az orvos felkeresése nem a gyengeség jele, és rettegésre sem kell okot adnia. Gondolj erre: nem hagyod, hogy autód éveken át fusson anélkül, hogy szervízbe vinnéd. Ha testedet is becsülöd ennyire, kétségtelenül az is elvisz majd oda, ahova szeretnéd, még ha nem is tudod egészen biztosan az úti célt.


Tudtad?
A  férfihalál leggyakoribb okai

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikát vezet a halál és a betegségek okairól, amit az orvoskutatók és az egészségügyi szervek a megelőző egészségügyi stratégiák kidolgozására és előmozdítására használnak. Itt gyakoriságuk sorrendjében bemutatjuk a világ fejlett országaiban a férfiak haláláért felelős tíz vezető okot:

1. Szívroham
2. Stroke
3. Tüdő-, légycső és hörgőrák
4. Tüdőtágulat és idült hörghurut
5. Tüdőgyulladás
6. Közlekedési baleset
7. Öngyilkosság
8. Gyomorrák
9. Vastagbél- és végbélrák
10. Májcirrózis
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép