BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | Nemcsak szex - gátizomtorna férfiaknak!

Nemcsak szex - gátizomtorna férfiaknak!

Nemcsak szex - gátizomtorna férfiaknak!

Szerző: Szerző: dr. Székely Gábor | 2013.09.12
Forrás: Forrás: Egészségkalauz

A szexuális életre gyakorolt jótékony hatása köztudott. Az azonban talán nem, hogy férfitársaink is nyerhetnek a gátizomtornával, pl. vizelettartási zavarok, prosztatagondok esetén. Ha szexuális életük is javul ezáltal – az már tiszta nyereség!

A hölgyek körében jól ismert intimtorna, a gátizomtorna  igen hasznos inkontinenciás panaszok esetén, a szülés utáni és a változókori időszakban.

Férfiaknál előforduló panaszok

• Vizelettartási zavarok
• Prosztata-túltengés
• Prosztataműtét utáni problémák
• Stressz- és sürgősségi inkontinencia

A férfiaknál a vizelettartási zavarok általában ritkábbak, mint a nőknél, mivel a húgycső sokkal rögzítettebb, és a kettős (külső-belső) záróizom-mechanizmus is erősebb. A gát izomzata is vastagabb, erősebb, és nincs olyan sérülési lehetőségeknek kitéve, mint a szülés. Ha mégis kialakul valamilyen ok miatt vizelettartási zavar férfiaknál, az nem csekély lelki és szociális problémákat okozhat.
Ötven év felett nagyobb a húgyúti fertőzés veszélye, és fokozatosan előjönnek a prosztata-problémák. Lássuk sorban!

Prosztata-megnagyobbodás
http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegestunetkereso/joindulatu-prosztata-megnagyobbodas-bph-benignus-prosztata-hiperplazia-103364.html

Idősebb korban (de már 50 év feletti kezdettel) egyre gyakoribbá váló jóindulatú jelenség, 70 felett már a férfiak kb. 80%-ánál előfordulhat a prosztata megnagyobbodása. Ebben az esetben vizelettartási probléma abból adódik, hogy az elváltozás a prosztatán áthaladó húgcsövet nyomja, és egyben megnyújtja.

Milyen tünetek lehetnek?
Elhúzódó, nehéz hajnali vizelés, vékonysugarú vizelet, nem teljes a hólyagkiürülés (hasi feszülés észlelhető), vizelés utáni csöpögés, elakadó vizelet. Korai fázisban gyógyszerekkel jól kezelhető (ezeket gyakran látjuk a tv-ben, másutt), később, súlyosabb esetben műtét is szóba jöhet a prosztata megkisebbítésével.
Általában fontos, hogy urológus végezze a vizsgálatot, és ő döntsön arról milyen kezelést kapjon a beteg. Fontos az esetleges rosszindulatúság felismerése – vagy éppen kizárása.

Prosztataműtét után
Ha vizelési zavar jelentkezik, alsó húgyúti gyulladást keres az orvos. A záróizom működése, a hólyagműködés zavara is okozhat ilyenkor vizelési problémákat. A regeneráció lassú folyamat, ehhez nagy türelem szükséges.

Stressz-inkontinencia
Radikálisabb prosztataműtét után a záróizmok, beidegzés károsodhat, csak akkor jellemző, ha mind a külső – mind a belső záróizom működése romlik.

Sürgősségi inkontinencia
A hólyag fokozott ingerlékenysége okozza, főként gyulladások kapcsán (prosztata- gyulladás, hólyaghurut), esetleg kő, daganat, Parkinson-kór vagy szklerózis multiplex.
A kivizsgálás menete
• Az orvos kikérdezi a beteget (kórelőzmény)
• Vizelési napló
• Vizelési panaszok és az életminőség
• Fizikális vizsgálat (has, végbél)
• Egyéb betegségek
• A vizelet vizsgálata, esetleg tenyésztés
• Műszeres vizsgálatok (uroflowmetria stb.)

Hogyan kezelhető a férfiak vizelettartási zavara?
Általában minden esetben fontos a záróizmok erősítése, a medencefenék – a gátizom tornája. Természetesen az életmódváltoztatás, hólyagtréning, gyógyszeres kezelés, elektroterápia is szükséges, és adott esetben műtét is felmerülhet.

És a gátizomtorna?
Ezeket a gyakorlatokat következő cikkünkben mutatjuk be részletesen.
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép