BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | Ha pasi miatt nem jön a baba

Ha pasi miatt nem jön a baba

Ha pasi miatt nem jön a baba

Szerző: Alec | 2012.05.21
Forrás: manus.hu

A meddő pároknál az elmaradt gyermekáldásért az esetek 40%-ában a férfi a felelős. Nem mindig van szükség műtétre vagy gyógyszerekre!


Ha egy pár egy éven át rendszeresen, védekezés nélkül nem életet él, általában bekövetezik a fogamzás. Ha nem, akkor meddőségről van szó. Annak az esélye, hogy a meddőség oka a férfiban van, 40%; az esetek egyötödében mind a nő, mind a férfi szervezette egyaránt felelős a meddőségért.

Bár az pontosan nem ismert, mennyi hímivarsejtre van szükség a megtermékenyítéshez; az biztos, hogy minél több jut a hüvelybe, annál nagyobb a fogamzás esélye.


Sok és mozgékony legyen

A férfimeddőség bizonyos esetekben anatómiai rendellenességekre vagy a nemi szervek korábbi fertőzéses betegségéből visszamaradt szövődményekre vezethető vissza. A legtöbb esetben azonban a pontos okra nem lehet fényt deríteni. Sok nemzőképtelen férfi ondójában kevés a hímivarsejt, sokszor azért, mert szervezetükben nincs elegendő tesztoszteron, az a nemi hormon, amely a hímivarsejtek termelését szabályozza a herékben. Ugyanakkor nem a spermiumszám az egyetlen olyan tényező, amely befolyásolja egy férfi nemzőképességét.

A hímivarsejtek nagy részének egészségesnek és mozgékonynak kell lennie. Minthogy igen sérülékeny sejtek, könnyen károsítják a szabad gyökök, ezek az igen reaktív, a szervezetben termelődő molekulák. A szabad gyökök és tesztoszteron mennyiségét számos életmódbeli tényező befolyásolja: az alkoholizmus, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, még a stressz is. Egyes gyógyszerek szintén hathatnak a spermiumok mozgékonyságára, és gátolhatják a nemzőképességet.


Segíts magadon!

Az anatómiai rendellenességek megszüntetésére műtéti beavatkozás szükséges. Sok nemzőképtelen férfi számára mégis megéri próbát tenni a táplálék-kiegészítőkkel. Jótékony hatásuk nincs életkorhoz kötve. A női fogamzóképességgel ellentétben, amely a 35. életév után csökken, a nemzőképesség kevésbé korfüggő. Egy kutatás során 240 olyan párt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítésben vettek részt; a hatvanas éveikben járó férfiak hímivarsejtjei éppen olyan mozgékonyak voltak, mint a harmincas korosztálytól begyűjtöttek. A táplálék-kiegészítőket általában több hónapig kell alkalmazni, hogy jótékony hatásukról megbizonyosodjanak.

A C- és az E-vtamin valamint a velük együtt szedett karotinoidok olyan nagy hatású antioxidáns keveréket alkotnak, amely a sejtrongáló szabad gyökökkel szemben védi a hímivarsejteket. A C-vitamin növeli a spermiumok mozgékonyságát is, részben azáltal, hogy megakadályozza összetapadásukat. Ez különösen fontos a dohányosoknak, akik hajlamosak a C-vitamin hiányra.

A cink fontos szerepet játszik a férfiak reprodukciós képességében, mert serkenti a tesztoszteron termelését, és növeli a hímivarsejtek számát. (Hosszú távon alkalmazva viszont válasszon rézzel kombinált készítményt, mert a cink nagyobb adagban gátolja a szervezet rézfelvevő képességét.) A halolajakból (vagy lenmagolajból) ómega-3 zsírsavak jutnak a szervezetbe, amelyek többek között egészségesen tartják a hímivarsejteket. A B12-vitamin jótékonyan befolyásolja a sejtek számát és mozgékonyságát.

A fenti táplálék-kiegészítők mellett alkalmazható gyógynövényes terápia is. Az ázsiai ginszeng serkenti a tesztoszteron és így a hímivarsejt termelését. Váltogasd háromhavonta a szibériai ginszenggel, amely szintén növeli a hímivarsejtszámot.


Top 5 tipp a meddősség ellen

• Szerepeljenek étrendedben teljes kiőrlésű gabonaszemek és olajos hal, valamint naponta egyél minél több gyümölcsöt és zöldséget.
• Kerüld az alkoholt.
• Szokj le a dohányzásról.
• Próbálkozz stresszcsökkentő relaxációs technikákkal, a jógával vagy a meditációval.
• Növeld a szójatermékek (például a tofu vagy szójatej) fogyasztását, amelyek jótékonyan hatnak a prosztatára és a hímivarsejtekre.

Újabb kutatások
Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, amelyben 30 férfi vett részt, megállapították, hogy az E-vitamin javítja a férfiak nemzőképességét. Akik három hónapon keresztül napi 500mg E-vitamint szedtek, azok ivarsejtjei könnyebben kötődtek a petesejthez, könnyebben termékenyítették meg azt, mint a placebóval kezelt tesztcsoport tagjai.

Viselhetsz akár száras, akár szoros alsót. Két vizsgálat is megerősítette, hogy az alsónemű nem befolyásolja a nemzőképességet, ahogy azt némelyek állítják. A szoros alsó viselése legfeljebb néhány fokkal emeli a herék környékén a testhőmérsékletet, ami miatt általában nem csökken az ivarsejttermelés.


Felhasznált irodalom: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader’s Digest, 2007.
 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép