BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | Gyógyító videójátékok

Gyógyító videójátékok

Gyógyító videójátékok

Szerző: Alec | 2011.04.24
Forrás: manus.hu

Bármilyen hihetetlen, de kanadai tudósok állítják: az agyérkatasztrófán átesett betegek karjának mozgását javítja a videójáték.

12 tanulmány elemzése után arra a következtetésre jutottak a kanadai St. Michael Kórház (Toronto) sztrók-központjának tudósai, hogy ötszörte eredményesebben javul a betegek karjának mozgása a videojátékkal "kezelt" betegeknél, mint ha a szokásos terápiát (fizioterápia, foglalkoztatásterápia) alkalmazzák.

"A virtuális valóságban cselekvés ígéretes alternatíva a sztrók utáni kezelésben, a mozgásfunkció javítására"- mondja Dr. Gustavo Saposnik, a tanulmány első szerzője, a sztrók-központ igazgatója. "Alacsony költséggel, élvezetesen és hatásosan lehet ezzel egyre intenzívebbé tenni a kezelést, és előmozdítani a mozgásfunkció visszatérését a sztrók után."

A sztrókon átesett betegek 55 - 75 %-ánál problémát jelent a kar mozgatása. A hagyományos kezelés - fizioterápia és foglalkoztatásterápia - csak szerény, és gyakran késleltetett eredményt ad. A kutatás arra enged következtetni, hogy a hatásos terápiának érdekesnek, kihívó hatásúnak, ismétlődőnek, feladat-specifikusnak és újnak kell lennie.

A videojátékok megfelelnek ezeknek a követelményeknek, és segítik az agyat abban, hogy meggyógyítsa önmagát a neuroplaszticitásnak nevezett folyamat útján. Ez az agynak azt a képességét jelenti, hogy sérülés után újjáépíti önmagát, új idegi kapcsolatokat teremtve.

"A mozgásképesség visszatérése a neurológiai (idegrendszeri) felépülés, adaptáció (alkalmazkodás), új stratégiák tanulásának függvénye. A virtuális valóság ösztönzi a neuroplaszticitást és javítja a mozgásműködést a sztrók után" - magyarázza Saposnik.
A tudós legtöbb kísérleti páciense enyhe, illetve közepes súlyosságú sztrókon esett át. A következőkben súlyosabb eseteken is kipróbálja a videojáték-terápia hatását.

 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép