BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | 10 életveszélyes tünet férfiaknál

10 életveszélyes tünet férfiaknál

10 életveszélyes tünet férfiaknál

Szerző: Alec | 2012.02.14
Forrás: manus.hu

Tudd meg, hogyan figyelmeztet tested a bajra, és mi az a pont, amikor már feltétlenül orvoshoz kell fordulnod!


Sok mindenre képes egy férfi odafigyelni, de a saját testére abszolút képtelen. Pedig az az igazság, hogy a szervezet folyamatosan igyekszik jelzéseket küldeni. Persze nem szavakkal, de attól ez még kommunikációnak számít, amire érdemes lenne odafigyelni.

A test üzenetei

„Ha tudtam volna, hogy ilyen soká fogok élni – mondta a híres jazzénekes, Eubie Blake százéves korában – sokkal jobban odafigyeltem volna az egészségemre.” Nem is olyan rossz mottó ez, ha a saját egészségére gondol. Igen, a jó öreg Eubie megélte a száz évet, és tulajdonképpen mindenkinek úgy kell gondolkodnia és cselekednie, mintha ilyen hosszú életre készülne. Az első lépés mindehhez elég egyszerű: csak alaposan oda kell figyelni. Hányszor hallottad ezt a tanácsot, felszólítást már szüleidtől, a tanáraidtól, a munkatársaidtól és a szeretőidtől! És most ráadásul a saját tested is ezt kéri tőled?! A szervezeted számtalan fajta fájdalmat is képes jelezni, kezdve a kisujjban keletkező szúrástól egy kiadós hasfájásig. Számos egyéb érzés is utalhat a bajra, mint például a láz, a puffadás és a vérzés.


Odafigyelés az egészségért

„Dolgozz keményen, játssz férfiasan!” Ha ezt az elvet követed, valószínűleg nem sok idő marad az egészségügyi problémákra. Émelygés, álmatlanság, köhögés, torokfájás – mindezek csak múló kellemetlenségek lehetnek egy férfi életében, amelyeket ki kell bírni; vagy legfeljebb csak valamely általános orvossággal kezelendő problémáról lehet szó. A férfiak lehetőleg csak akkor mennek el az orvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannek.
 

A rák, a szívinfarktus, az agyvérzés, a tüdőelégtelenség után mi a leggyakoribb halálok a férfiaknál?
A balesetek.

Vajon miért vársz addig, amíg a tested szinte ordít a kíntól, ahelyett hogy már előbb odafigyelnél a mondandójára? Ez utóbbi jutalma ugyanis egészségesebb test lehetne, amely alkalmasabb arra, hogy hozzájuttassa az élet által felkínált összes örömhöz.

Ha egyszer hallgatni kezdesz a jelzésekre, egyre jobban megérted majd a testnyelvet. Néha teljesen világos lesz, mit is akar mondani, máskor viszont időbe telhet, amíg megfejted az üzenetet. Ha például folyton fáradtnak érzed magad, ez vajon attól van, hogy depressziós vagy, vagy inkább attól, hogy nem alszol eleget?

Ilyenkor elővehetsz egy orvosi könyvet, de ne feledd, egy könyv sem pótolhatja az odafigyelést. Ne hanyagold el magad, s ebben az esetben, ha másra nem, arra biztosan képes leszel, hogy pontosan elmondjad az orvosodnak, mik is a panaszaid.


Mikor fordulj orvoshoz?

A legtöbb betegség kezelése megoldható úgy, hogy egy előre megbeszélt időpontban felkeresed a háziorvosodat. Ha nagyon betegnek érzed magad, ne várj esetleg napokig, hanem soron kívül menj el az orvosodhoz. Vannak azonban olyan esetek is, amikor egy percig sem tanácsos várni, azonnal mentőt kell hívni, vagy el kell jutni a legközelebbi kórházban. Ilyen például, ha vért hánysz vagy köhögsz fel, ha szívinfarktusra gyanakszol, mert erős mellkasi fájdalmat érzel. A lehetőleg azonnali szakszerű segítség ilyenkor életmentő lehet, s mindenképpen gyorsítja a majdani felépülést. Az idő sokszor segít elmulasztani a bajokat, de vészhelyzetben minden perc drága. A következőben azt a 10 tünetet ismerheted meg, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek:

1. Súlyos fejfájás

A rendkívüli erős fejfájás, amelyet a nyak merevsége, láz és kiütések kísérnek, agyhártyagyulladásra utalhat. Azonnal hívj orvost!


2. A beszédképesség, illetve az egyensúly hirtelen zavara

A beszéd, illetve a beszéd megértésének zavara; az összpontosító képesség, a látás, az egyensúlyozó képesség elvesztése, romlása; az arcizmok gyengesége, érzéketlensége többnyire a test egyik oldalán és a végtagok többnyire egyoldali lebénulása az agyvérzés jellegzetes tünete.


3. Hirtelen légszomj

Ha nem asztmás eredetű a probléma, és fél óránál tovább tart, nagy valószínűséggel infarktusa, szívelégtelensége, anginás rohama van; vagy a tüneteket tüdőödéma okozta (folyadék szaporodott fel a tüdőben). Hívj orvost vagy siess a kórházba.


4. Erős hasi fájdalom

Állandósuló, egy óránál tovább tartó hasfájás, különösen, ha a has alsó jobb oldali részében fészkel, és láz is kíséri, vakbélgyulladásra figyelmeztet.


5. Erős mellkasi fájdalom

Ez az infarktus tünete lehet, különösen, ha a mellkas közepén jelentkezik, és kisugárzik a nyakba vagy a bal karba is. Az infarktus gyanúját erősíti, ha fulladsz, émelyegsz és szédülsz is, izzadsz és elgyengülsz. Hívj rögtön orvost vagy mentőt!
 

6. Balesetek

Nyilvánvaló a vészhelyzet, ha eltörött valamelyik csontod, mély illetve nagymértékű sebed van, súlyos égést szenvedsz, vagy erős ütés érte a fejedet. A lehető leggyorsabban orvoshoz kell menned.


7. A szívinfarktus hirtelen megváltozása

Ha ennek semmilyen ésszerű oka nincsen, különösen ötvenéves kor felett ez vészhelyzetre utalhat. Hasonlóan nem jó jel, ha a pulzus tartósan 40 alá esik percenként, és szédüléssel, gyengeséggel jár. Ha a pulzus ok nélkül tartósan 125 fölé megy, idősebb korban életveszélyes állapot alakulhat ki.


8. Nem izomeredetű hátfájás

Ha a fájdalmat nem befolyásolják a mozdulatok, illetve a testtartás, s különösen, ha a vizelés gyakori, fájdalmas, esetleg véres, mindez vesefertőzésre utal, amelyet antibiotikummal kell kezelni.


9. Vérző végbél

Friss piros vérfolt keletkezhet aranyér miatt, ha azonban a széklet fekete és kátrányszerűen ragacsos, mindez a felsőbb bélszakaszok vérzésére utal.


10. Hirtelen fájdalom a herében

Felnőtteknél egyaránt jelezhet sérvet vagy az ondóvezeték gyulladását. Súlyosabb esetben lehet az ok herecsavarodás is, amely elzárja a herék vérellátását. Ez az állapot húszéves kor fölött ritka, ha azonban nem kezelik pár órán belül, a here pusztulását okozhatja.


 

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép